באתר זה נעשה שימוש בקבצי cookies. המשך גלישתך באתר מהווה הסכמה לשימוש זה. למידע נוסף עיין בתנאי השימוש




 
פטרת ציפורניים ברגליים אינה חולפת מעצמה

פטרת ציפורניים

ד"ר רון יניב - Dr. Ron Yaniv , מומחה לרפואת עור, אסתטיקה רפואית.

 

מהי פטרת ציפורניים ?

פטרת ציפורניים היא זיהום של פלטת הציפורן והעור שמתחתיה אשר בהדרגה גורם להרס של פלטת הציפורן.

פטרת הציפורניים נתפסת לרוב כבעיה לא שכיחה הפוגעת במעט אנשים. לא כך הוא הדבר, מסתבר שהיא בעיה נפוצה ביותר שבעולם המערבי קיימת בשכיחות של כ-10% מכלל האוכלוסייה, כאשר השכיחות גדלה עם הגיל (כ 20% מעל גיל 60 ועד 50% מעל גיל 70). פטרת הציפורניים ברגלים ברוב המקרים אינה נרפאת מעצמה ואף יכולה לעורר זיהומים משניים באזורים אחרים בגוף. פטרת הציפורניים אינה מסכנת חיים, אבל עלולה לגרום לכאב ולאי נוחות. ציפורניים נגועות בפטרת הופכות למעובות וקשה לגזור או לטפח אותן. כמו כן נעילת נעליים הופכת להיות פחות נוחה.

הבעיה היא בעיקר אסתטית, מראה ציפורניים מכוער בד"כ מביך את האנשים והם נמנעים מלחשוף את אצבעותיהם, חלקם אפילו נמנעים מלחפש עזרה למה שנחשב בעיניהם כבעיה קוסמטית בלבד.

 

סימנים ראשונים לפגיעה בציפורן

שינוי בצבע הציפורן: כתמים לבנבנים, צהבהבים או חומים. המבנה הקרני מאבד את הברק.

שינוי במבנה/בצורה של הציפורן: גוף הציפורן פריך, שברירי או מעובה


מה גורם לכך ואיך נדבקים בפטרת ציפורניים ?

זן הפטריות אשר בשכיחות הגבוהה ביותר גורם לפטרת ציפורניים נקרא דרמטופיט. הדרמטופיטים מועברים לרוב במגע עם רצפה לחה ומזוהמת וכמעט ולא מועברים במגע ישיר בין בני אדם. פטרת הציפורניים ברגלים שכיחה הרבה יותר בציפורניי הרגליים מאשר בציפורניי הידיים. בד"כ ישנה הדבקה של עור כף הרגל במיוחד בין האצבעות ורק לאחר מכן הפטרייה מתפשטת לציפורן.

פטרת ציפורניים עלולה להחמיר עם הזמן. טיפול בפטריה בציפורן הכרחי מיד לאחר שהופיעו הסימנים הראשונים של הזיהום.

 

איך להיפטר מפטרת הציפורניים ברגלים

 

האם קיימים גורמי סיכון מיוחדים לפטרת ציפורניים ?

חום ולחות - הפטריות מרגישות טוב במיוחד בסביבה חמה ולחה. סכנת הידבקות קיימת במקומות ציבוריים כגון בריכות שחייה, מתקני סאונה, אולמות ספורט ותאי הלבשה ופחות במגע ישיר בין אנשים (מחקרים הראו ששכיחות פטרת הציפורניים ברגלים גדולה פי 3 בשחיינים בהשוואה לשאר האוכלוסייה). לכן, בעיקר אנשים העוסקים בספורט צריכים להקפיד מאד על בריאותן של ציפורני הרגליים. בנוסף, נעליים צרות ולא נוחות עלולות להקל על חדירת פטריות דרך נקודות לחץ ולגרום לנזקים בגוף הציפורן. גם גרביים מחומר סינטטי שאינו חדיר לאוויר יכולים לקדם התפתחות של פטריות באקלים לח.

טראומה - נזק לציפורניים או חתכים ופציעות קטנות גורמים לסדקים בעור ומאפשרים בקלות חדירה והתיישבות של פטריות.

 

גורמי הסיכון להדבקה בפטרת ציפורניים:

  • גיל מתקדם
  • נטייה גנטית
  • מין (נפוץ יותר אצל גברים)
  • היגיינה לקויה של כף הרגל
  • חולי סוכרת
  • מערכת חיסונית מוחלשת
  • מחלת כלי דם פריפריאלית
  • נעילת נעליים לוחצות
  • פעילות ספורט
  • טראומה תכופה לציפורן
  • פטרת כף הרגל במקביל
  • פסוריאזיס

פרופ' אבנר שמר על זיהוי וטיפול בפטרת ציפורניים עם אזכורים לאמטריקס

 

האם ניתן להפחית את הסיכון לפטרת ציפורניים ?

נשאלת השאלה, איך להיפטר מפטרת ציפורניים או לפחות להפחית את הסיכון, פטרת ציפורניים (אוניקומיקוזיס) היא תופעה נפוצה מאוד בעולם ובכלל בארצנו החמה והלחה במיוחד. שכיחותה עולה עם הגיל וגם למחלות רקע של דיכוי חיסוני, הפרעה בזרימת הדם ובמיוחד סכרת יש תרומה לסיכון ללקות בה. קיימת קרוב לוודאי גם נטייה גנטית להידבקות בפטרת הציפורניים. ידוע שיש משפחות בהן רוב בני המשפחה נדבקו בפטרת הציפורניים ברגלים ויש משפחות שכמעט אף אחד לא נדבק. משערים שהנטייה היא גנטית דומיננטית, כלומר די שאחד ההורים יהיה בעל הנטייה להידבק בפטרת הציפורניים בידיים כדי שכל הילדים יקבלו את התכונה הזו.

כמובן שאם אחד ההורים נדבק בפטרת ציפורניים יש סיכוי להדביק את בני המשפחה השוהים במחיצתו.

 

זו אינה גזירת גורל, גם מי שיש לו נטייה תורשתית להידבק יכול להפחית ולצמצם למינימום את הסיכון להידבק אם יקפיד על מספר כללים פשוטים, בדיוק כמו שמי שיש לו עור בהיר יכול לצמצם משמעותית את הסיכון לסרטן עור אם ינקוט את הכללים של "חכם בשמש", צל, כובע, שעות בטוחות, משקפי-שמש וקרם הגנה בעל מקדם 50 ומעלה.

 

היגיינה אישית להפחתת הסיכוי להדבקה בפטרת הציפורניים

נעל מאווררת, החלפת נעליים לעיתים קרובות, גרביים מכותנה, רחצה ולא פחות חשוב - ייבוש. לא להשאיר לחות בין האצבעות. פטרת הציפורניים היא לעיתים קרובות סיבוך של פטרת כפות הרגליים המתפשטת מהעור לציפורן. כמעט ואין לראות פטרייה בציפורן הרגל ללא פטרת בכף הרגל או בין אצבעות הרגליים, אם כי לא תמיד ברור מי קדמה למי. כלל חשוב נוסף הוא להימנע מהחלפה של גרביים ונעליים, כך ניתן להידבק דרך פטריות שנמצאות בפרטי הלבוש וההנעלה.

 

ההדבקה נעשית בדרך כלל במקומות רחצה ציבוריים כגון מקלחות משותפות בצבא, בעבודה, בבתי- מלון, בבריכות ובמכוני הספורט. חשוב להקפיד הקפדה יתירה שלא ללכת יחפים במקומות אלו, שם נעשית רוב ההדבקה דרך הרצפה.

 

מקום נוסף מועד לפורענות הוא שטיח מקיר לקיר שנוהגים לשים בחדרי מלון. מטרתו האמיתית היא לטשטש את הלכלוך. מספיק שאורח אחד עם פטריה דרך עליו והוא מעביר את הפטרייה לאורחים הבאים אחריו. לפטרייה נבגים בעלי שרידות גבוהה ביותר על משטחים לתקופות ממושכות ביותר, לעולם אל תלכו יחפים במקומות אלה.

 

נושאים נוספים רלוונטים:

לצפייה בפטרת ציפורניים תמונות

שאלות ותשובות בנושא אמטריקס